vida

riche, lilla baren

Project: Reconstruction of restrooms
Client: Restaurant Riche

Year: 2012

”Nu har vi nya toaletter och anlitat Vida arkitektkontor. 
Vida fick fina instruktioner av ansvarig på Lilla Baren, Sebastian Woolgar;
-de ska vara beständiga och gärna i stil med och respektera resten av lokalerna, samt gärna med inspiration av art noveau.

En valmage och ett öga i genomskärning var bland de första skisserna som kom tillbaka.

Nu har resultatet vuxit fram och blivit ett inre sakralt rum på Lilla Baren. Man möts av en korridor med tunga dörrar som leder fram till en halv rotunda där man kan tvaga sig eller bättra på sminket. Ljuset från fönstret till verandan skapar en tät atmosfär.

Båsen är byggda för att skapa mesta möjliga utrymme på en minimal yta. Det blev inte en rät vinkel.”

- Riche

The #1 waterhole in Stockholm, Lilla Baren at Riche, needed new restrooms. For this small but delicate assignment they turned to the architects at VIDA. The result is a classical parlor to add to the salons that make out Riche.

In 12 m² there are three toilets, two urinals and a room for laving, with a place for clutches and make-up. At the same time an oasis is created, emotionally detached from the restaurant dining area but still in harmony with the beautiful Riche interior.

Marble walls and floor leads to a chalice-shaped dome room that accentuates the ceiling height of over four meters, in here hands are washed and lips painted until the wee hours. Doors, washbasins and mirror installation are handmade of copper, brass and steel by VIDA.

photos by Michael McLain copyright vida AB 2012